Biologische Slagerij Haverkort

Assendorperstraat 49
8012 DE Zwolle
038 4216986

Overesch varkensvlees

Biologische varkenshouderij heeft als uitgangspunt dat dieren behoren te leven naar hun geaardheid. Zo hebben varkens binnen de biologische varkenshouderij meer lig- en loopruimte in de stallen, worden gehuisvest op stro en kunnen ook naar buiten. Daarnaast krijgen de dieren biologisch geproduceerd voer.

Een fokzeug (moedervarken) heeft een draagtijd van 115 dagen. Een fokzeug krijgt 2 maal per jaar een koppel of worp biggen. Vaak zo'n 10 a 12 stuks. De biggen worden geboren in het kraamhok. Daar blijven moeder en biggen minimaal 45 dagen bij elkaar. Daarna gaan de biggen naar een aparte ruimte om te groeien tot een vleesvarken. Doordat de biologische vleesvarkens rustig groeien heeft het vlees een heerlijke smaak.

Er mag op de biologisch boerderijen geen gebruik worden gemaakt van hormonen en/of preventieve antibiotica.Het voer voor de varkens telen we deels zelf. Het bestaat uit voergerst, voertarwe, kuilgras en resten. De rest van het voer kopen we aan van een biologisch gecertificeerd mengvoederbedrijf.

Het eerste wat opvalt als je een biologisch varken vergelijkt met een gewoon varken, is de krulstaart. De staart van een biologisch varken mag namelijk gewoon blijven zitten. En de tanden worden niet afgeslepen. Een van de grootste problemen bij het houden van gewone varkens is de verveling. Daardoor gaan varkens elkaar bijten. Doordat biologische volop de ruimte hebben en ze met elkaar kunnen spelen in een stal met stro op de grond is de kans op verveling heel klein en het verwijderen van de krulstaart niet nodig.

Volgens ons zit het grote verschil niet in het uiterlijk van de varkens, maar in de manier waarop ze leven, het voer dat ze krijgen en de wijze waarop dat voer verbouwd is. Wij verbouwen zelf het graan wat we aan de varkens voeren, uiteraard biologisch en gentech vrij. De mest van de varkens gaat op het land. Daarmee is de natuurlijke kringloop weer rond. En dan is er natuurlijk de ruimte die biologische varkens hebben. Onze zeugen kunnen lekker naar buiten en met z’n allen in de modderpoel wroeten. Misschien is dat beeld van al die varkens in de modderpoel nog wel het mooiste van allemaal.

Biologische Slagerij Haverkort

Assendorperstraat 49
8012 DE Zwolle
038 4216986

Openingstijden

maandag 12:30 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 15:00
zondag Gesloten